Hungary's got data

2015. december 08. 15:07 - f_nn_

A projektről

2015 őszén az ELTE BTK Média és Kommunikáció tanszékén új, gyakorlati kurzus indult MediaLab címen. Az elmúlt évtizedben a média és ezzel együtt az újságírás technológiai környezete gyökeresen megváltozott. Az újságírók hagyományos eszköztára olyan online vagy mobil programokkal, szoftverekkel bővült ki, amelyek egyfelől segítik, megkönnyítik a munkájukat, másfelől pedig számos új lehetőséget biztosítanak számukra a médiatartalmak érthetőbbé, szórakoztatóbbá vagy éppen alaposabbá tételében. Magyarországon ezeknek az eszközöknek az elterjedtsége és használata szórványos és esetleges, a médiavállalatok és az újságírók nem fordítanak sem energiát, sem pénzt ezeknek az eszközöknek a megismerésére, miközben a nagy nemzetközi szerkesztőségekben használatuk mindennapos, nem csupán a szórakoztató tartalmak elkészítésében, hanem a komoly oknyomozások során is. A kurzus során a hallgatók számos, az adatújságírásban nélkülözhetetlen eszközzel, továbbá adatvizualizációs szoftverrel ismerkedhettek meg. A hallgatók a heti órák mellett a mentoraikkal (Pethő András, Direkt36, Zágoni Rita, CEU/TASZ, D. Kovács Ildikó, Átlátszó, Ács Dániel, 444 és Bátorfy Attila, Kreatív) saját projektjeiken dolgoztak az elmúlt szemeszterben. A mi csoportunk mentora Bátorfy Attila volt.

A projektcsoport tagjai:

Zsilák Szilvia

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kommunikáció és médiatudomány mesterszakos hallgatója vagyok. A Magyar vándor: a 2000-es évek kivándorlása interaktív térképen című projekt egyik tagjaként, a magyar emigrációról gyűjtöttem adatokat. A projekt célja, hogy egy látványos, interaktív térképen tegyük közérthetűvé, hogy a 2000-es években éves bontásban hány magyar lakos hagyta el az országot és később hol telepedett le. A kutatás során részt vettem az adatok és az illetékes kutatók személyes, telefonos, valamint e-mailben történő felkeresésében, az adatok gyűjtésében és ábrázolható adatokká való alakításában. Mindezt annak érdekében, hogy a bemutassuk, hogy a számok is lehetnek érdekesek, csupán tálalás kérdése.

Mózs Barbara

Az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem Kommunikáció és médiatudomány végzős mesterszakos hallgatója vagyok. Hasonló projektben eddig nem vettem részt, így a csoportmunka több kihívás elé is állított, azonban sokat is tanultam belőle. A megvalósítás során főként a kutatásban vettem részt, azonban sikerült megismerkednem újfajta technológiákkal, így a térképes szoftverekkel is.

Szűcs Judit Alexandra

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kommunikáció és médiatudomány alapszakjának harmadéves hallgatója vagyok, és A nagy átnevezés című projekt elkészítésében vettem részt. Ennek keretein belül foglalkoztam az adatgyűjtéssel kapcsolatos e-mailek írásával, az összegyűjtött adatok táblázatban való rendszerezésével, kiegészítésével, és az egyik térkép elkészítésével is.

Mohai Fanni

Az alapszak elvégzése után idén ősztől tanulmányaim az ELTE BTK Kommunikáció és médiatudomány szakának mesterszakán folytatom. A projekt során az adatok utáni kutatásban, a velük kapcsolatos e-mailek írásában, az egyik térkép és blog létrehozásában és szerkesztgetésében vettem részt.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása