Magyar vándor: a 2000-es évek kivándorlása interaktív térképen

2015. december 06. 17:31 - Hello Hollandia

A projektről

A Magyar vándor: a 2000-es évek kivándorlása interaktív térképen az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete MediaLab kurzusának vizsgafeladata. A projekt célja, hogy bemutassa a magyarországi állampolgárok kivándorlásának mértékét és a kivándorlás célországait egy interaktív térképen.

Az alapötlet

A magyar emigrációnak hosszú történelme van, eredeti terveink alapján 1900-tól napjainkig szerettük volna a magyarok kivándorlását egy interaktív térképen bemutatni. A hosszabb időszakot átfogó adat vizualizáció szemléletesen ábrázolta volna, hogyan befolyásolták a történelem eseményei, például az I. illetve a II. világháború, az 1956-os forradalom, vagy éppen az 2004-es Európai Unióhoz való csatlakozásunk a kivándorlás mértékét.

Nehézségek

A térkép elkészültét hosszas kutatás, könnytárazás és kutatókkal való beszélgetés előzte meg, amely során kiderült, hogy csak a 2000-es évektől kezdve tudjuk a bemutatni az adatokat. Ennek oka, hogy kizárólag a 2000-es évektől kezdve áll rendelkezésre megbízható és globális szintű adat.

Az adatgyűjtés módszere

Internetes adatbázisok

Az interneten két, a kutatás számára releváns adatbázist találtunk. Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatalának az oldalán 2008-tól található jelentősebb mértékű adatmennyiség, viszont kizárólag csak Európai célországokra vonatkozóan. Az általunk felhasznált OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) nemzetközi szervezet a 2000-es évektől szolgáltat tükörstatisztikákat számos európai országra, illetve a világ egyéb (Kanada, USA, Mexikó, Ausztráli, Izrael és Japán) országaira vonatkozóan is.

Központi Statisztikai Hivatal

A KSH-ban, ami Európa egyik legrégebbi és legnagyobb statisztikai gyűjteményével rendelkezik, a Magyar statisztikai és a Magyar demográfia évkönyvekben kutattunk. Az 1900-1940-es évekre vonatkozólag csak szórványos, többnyire csak összesített adatokat találtunk, és csak néhány esetben bukkantunk célországok szerinti besorolást. Részletesebb adatokat leginkább az 1956-os forradalom leverése után kivándorló magyarok számáról találtunk célországonkénti felosztásban. Az ezt követő időszakában az állampárt igyekezte eltusolni a kivándorlási statisztikákat.

Gödri Irén, a KSH munkatársa ajánlotta figyelmünkbe Tóth Pál Péter Haza csak egy van című könyvét, amely hiánypótló írásként 1953-1992-ig közli a szocializmus éveinek évenkénti összesített kivándorlási statisztikáit, de sajnos célország nélkül. A könyv írójával való konzultáció során kiderült, hogy a Belügyminisztériumban való kutakodása során feltárt éves belügyminiszteri beszámolókból nyerte ki az adatokat, amely statisztikák mellett célországok nem voltak megnevezve.

 

Alternatív megoldás?

Az 1900-as évek kezdetét lefedő statisztikai adatok megszerzésének, egy másik módja, az lett volna, ha a célországok által vezetett statisztikákat kutattuk volna fel, melyek viszont sok esetben nem érhetők el angol nyelven.

Kivitelezés

Az OECD által közzétett adatokat egy Excel-ben annak megfelelően tisztítottuk és rendeztük, hogy azok térképkészítő és adatvizualizációs szoftverrel is használhatóak legyenek. A térkép a Tableau szoftverrel, a Sankey diagram pedig a RAW alkalmazás segítségével valósult meg.

Egyre több magyar megy külföldre 

A térképen is megfigyelhető az a tendencia, amire Gödri Irén is rámutat Demográfia portréban található írásában: a magyarok kivándorlási hulláma nem 2004-ben az Európai Uniós csatlakozást szorosan követve, hanem 2007 körül kezdett el növekedni, 2011-től gyorsult fel. És az elvándorlási hullám 2013-ban mérséklődött.

A kivándorlás okai:

  • A 2008-as válságot megelőző romló gazdasági és munkaerő-piaci folyamatok (csökkenő foglalkoztatottság, megnövekedett a munkanélküliség)
  • megnövekedett kereslet a kelet-közép-európai munkaerő irányába
  • elmaradt gazdasági növekedés, csökkenő reálbérek, egyre nehezebbé vált a fiatalok elhelyezkedése, felsőoktatási reformok
  • fiatalok számára egyre súlyosabb anyagi depriváció

Hová mennek a magyarok?

magyarvandorinfographic.png

Forrás: Zsilák Szilvia (by Raw)

Köszönet

Szeretnénk köszönetet mondani a KSH Népességtudományi Kutatóintézet munkatársainak, Gödri Irénnek és Tóth Pálnak, akik a kutatás során felmerült minden kérdésünkre készséggel válaszoltak.

 Felhasznált szoftverek, eszközökExcel, Tableau, RAW 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hungarysgotdata.blog.hu/api/trackback/id/tr918143936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Határátkelő 2015.12.12. 21:53:15

Sziasztok!

Nagyon érdekes poszt, egy rövid ajánlót megjelentetek róla a hataratkelo.com oldalon, de szívesen foglalkoznék vele részletesebben is a Határátkelő blogon. Ha gondoljátok, akkor a hataratkeloKUKAChotmail.com címen meg tudnánk beszélni a részleteket.

Üdv és gratulálok hozzá!

Határátkelő

Hello Hollandia 2015.12.13. 11:44:15

Szia!

Köszönjük szépen, természetesen felvesszük veled a kapcsolatot

Üdv,

Zsilák Szilvia

Csala Dénes 2015.12.13. 21:47:23

Sziasztok. Ez egy nagyszerű projekt. Szívesen közreműködnék én is - ha gondoljátok hogy segítségetekre lehetnék: A székelyföldi diaszpórát elemeztem egy pár hónapja Facebook-bányászattal. mno.hu/hatarontul/hol-el-a-szazezer-szekelyfoldi-emigrans-1302433

SECI 2015.12.14. 13:34:17

Most vicceltek? 2013-ban 7000 fo ment Angliaba? Negyedevente...

batorfya 2015.12.14. 14:37:32

@SECI: Szia! Ha megnézed, akkor mi nem viccelünk, mi az Eurostat és az OECD hivatalos tükörstatisztikáit használtuk fel. Ne feledd, hogy a vándorlás, kivándorlás nem jelent egyet a munkavállalással.

Hello Hollandia 2015.12.14. 18:11:22

@Csala Dénes: Köszönjük Dénes! Megnéztem az emigránstérképed, nagyon jó ötleten alapszik és ügyes lett a megvalósítás is, ehhez is csak gratulálni tudok. Milyen együttműködésre gondoltál?

Hello Hollandia 2015.12.14. 18:35:55

@SECI: Kedves SECI!

Csak megerősíteni tudom batorfya válaszát. De az valóban jól látszik, hogy az OECD becslésekkel dolgozott, mivel az Egyesült Királyság csak hiányos statisztikai adatokkal rendelkezik. Ha érdekel a téma érdemes megnézned az Index cikkét:

index.hu/gazdasag/igazamiigaz/2014/06/09/egymillio_magyar_dolgozik_angliaban/

amelyben a TB azonosító kérő magyarok számát találod meg. Arra vigyázni kell, hogy ezekben az adatokban azok is benne vannak, akik tanulmányi támogatást szeretnének kapni és nem érdemes összeadni őket, mert az a hazaérkezők miatt torz eredményeket szül.

Itt pedig megtalálod az OECD adatokat (Country of birth: Hungary; Variable: Inflows of foreign population by nationality fül alatt):

stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=MIG

arról pedig sajnos nincs forrásom, hogy ők mennyire voltak egyébként vicces kedvükben a táblázat elkészítésekor. :D

Csala Dénes 2015.12.14. 21:45:42

@Zsilák Szilvia: Kedves Szilvia. Örvendek a válaszodnak! Tudományos cikkben gondolkodtam az együttműködésen, computational social science témakörben: mondjuk egy hagyományos ill. közösségi média statisztika kombinálásában
süti beállítások módosítása